Параграф22 Daily

§22 Новини

Макрон и Меркел очакват от САЩ и Дания обяснения за обвиненията в шпионаж

Френският президент Еманюел Макрон и Ангела Меркел призоваха САЩ и Дания да дадат обяснения за обвиненията в шпиониране на някои високопоставени лица, включително на германската канцлерка, предаде Франс прес. "Ако информацията е точна, това не е приемливо между съюзници", а "още по-малко между съюзници и европейски партньори", заяви Макрон след края на съвместното френско-германско правителствено заседание.

Ангела Меркел подкрепи думите му. "Държа на доверието, което свързва европейци и американци" и "между нас няма място за подозрения", подчерта френският президент. "Затова очакваме пълна яснота. Поискахме нашите датски и американски партньори да предоставят цялата информация за тези разкрития и за случилото се и очакваме тези отговори", каза той. "Мога само да се присъединя към думите на Еманюел Макрон", допълни Ангела Меркел.

Тя определи като окуражителен "факта, че датското правителство, включително министърът на отбраната, също много ясно показа какво мисли по въпроса. Това е добра основа не само за изясняване на фактите, но и за установяване на взаимоотношения на доверие", коментира Меркел.

Според разследване на датското обществено радио и телевизия, излъчено тази седмица от няколко европейски медии, САЩ са използвали датската подводна кабелна мрежа поне до 2014 г., за да подслушват хора от четири държави - Германия, Швеция, Норвегия и Франция.

Разкритията се основават на поверителен доклад на датското военно разузнаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във