Параграф22 Weekly

§22 Новини

Малките дългове да се събират от частни съдебни изпълнители

Дребните дългове - като глоби и имуществени санкции, могат да бъдат предоставени за събиране от частни съдебни изпълнители, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът от НАП Боряна Жилова. По думите й подобна промяна би улеснила агенцията, тъй като в момента тя концентрира дейността от публичните изпълнители и е изключително натоварена заради нарастващия ежегодно дълг от страна на физическите лица и фирмите.


През последните години има увеличена събираемост на просрочени задължения. През 2010 г. са събрани 2,5 млрд. лева, докато през 2013 г. тази сума е била 5,6 млрд. лева. Причините за тази повишена събираемост се дължат на единната сметка, функционираща през 2013 г. и на приоритизирането на бързи и ефективни действия по отношение на по-големия по размер дълг на различните задължени лица.


От края на миналата година водим активни разговори с Министерството на правосъдието и с Камарата на частните съдебни изпълнители, разкри Жилова. Тя обяви, че се подготвя доклад с концепция за параметрите на евентуалната реформа.


Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева активно се е ангажирала с тази реформа и до месеци би трябвало да се представят предложенията за законодателни промени, заяви Жилова. Тя прогнозира, че темпът на събираемостта ще продължи да нараства и през 2014 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във