Параграф22 Weekly

§22 Новини

Малко Търново не приема санкцията по ОП „Околна среда“

Община Малко Търново подготвя възражение за наложената и санкция по ОП „Околна среда“, каза Тонка Стоева, зам.-кмет на Община Малко Търново за българско радио.
Санкцията е наложена на договор от 2009 година, за проект „Работно проектиране на пречиствателна станция за отпадни води в град Малко Търново“, финансиран по ОП „Околна среда“. Той е минал предварителен и последващ контрол, проверяван е и от Министерство на финансите, отдел „Одит на средства от ЕС“.
„При всички тези проверки не са били констатирани нарушения, които сега се цитират като ограничителни условия при провеждане на една от поръчките, обясни зам.-кметът. Проектът е приключен в срок, без забележки и наложени финансови корекции.
Единствено при проверката от Министерството на финансите беше констатирана една забележка, но тя е по друг договор, за който в момента не става въпрос и за това на общината беше наложена една корекция в размер на 3397 лв.
Сега става въпрос за изготвянето на работния проект, а в момента писмото, което е изключително общо, е за 25% на договор, който е на стойност 172 хиляди лева, което означава, че ако бъде окончателно това решение на управляващия орган, общината трябва да заплати 51 600 лева финансова корекция, за което изключително не сме съгласни и от наша страна сме подготвили вече за пускане възражение, тъй като Законът за обществените поръчки и условията за критерий за подбор, които са съществували и са се прилагали тогава се разглеждат от сегашна гледна точка”, обясни Стоева. По нейните думи, не може да се налага финансова корекция по изисквания, които се прилагат сега за договор преди 5-6 години.
„Ние сме решили да напишем възражение, че не сме съгласни с тези констатации, тъй като действително писмото е много общо написано”, категорична е Стоева. Санкцията е голяма за Община Малко Търново, чийто бюджет е около 4,5 млн. лв. „Прогнозната стойност на тази поръчка за работното проектиране първоначално е била 443 хил. лева, след провеждане на процедурата, тази стойност беше 172 хил. лева , което означава, че общината достатъчно усилия е положила за да направи някаква икономия на Оперативната програма“, допълни зам.-кметът.
„Така ни принуждават всички общини с тези финансови корекции въобще да не участваме по оперативните програми”, смята тя. По нейните думи, трябва да се взима предвид и дали грешката има такова финансово отражение върху самата оперативна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във