Параграф22 Daily

§22 Новини

Манолова заподозря СГС, че издава изпълнителни листове по съмнителни арбитражни решения

Омбудсманът Мая Манолова заподозря Софийския градски съд (СГС) в издаване на изпълнителни листове по съмнителни арбитражни решения. Пред БНТ Манолова заяви, че проучва събирачите на дългове и монополните дружества. "В момента проучвам дейността на събирачите на дългове, на колекторите, на техните връзки с ръководствата на монополните дружества, на работата на създадените от тях арбитражни съдилища, на начина, по който се снабдяват с изпълнителни листове и притесняват длъжници за малки задължения, които отдавна са погасени по давност.

Установявам, че в схемата е включен и Софийски градски съд,  където масово се издават изпълнителни листове на база съмнителни, според мен, арбитражни решения. Така че в момента правя проучване на тази схема, благодарение, на която съществуват една голяма част от колекторските фирми и арбитражните съдилища, също за сметка на българските граждани", заяви Манолова.

Тя се зарече да предложи и законодателни промени, след като експерти от институцията направят пълна проверка на работата на арбитражните съдилища и на дейността на колекторските фирми - как събират дълговете, как се снабдяват с арбитражни решения и с изпълнителни листове. Според Манолова генералното решение на подобни проблеми е премахване на възможността монополните дружества да ползват колекторски фирми за събиране на задълженията си.

Омбудсманът каза още, че ще организира на 18 февруари и приемна за граждани, които имат проблеми със столичната "Топлофикация".

"Безспорно, това, че при задължения на клиенти, по-ниски от 300 лева, юридическите разноски, за които "Топлофикация – София" ще претендира, няма да надвишават размера на просрочената сума, каквато бе практиката досега, е една малка стъпка в правилната посока. Особено като се има предвид, че буквално до преди дни ръководството на "Топлофикация" не даваше дума да се издума за пипане на юрисконсултските възнаграждения, които събират", обясни Манолова, но добави, че възможността на фирмите, представлявани от юрисконсулт пред съда, да се присъжда адвокатско възнаграждение трябва да отпадне напълно. И напомни, че е е сезирала Конституционния съд по въпроса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във