Параграф22 Daily

§22 Новини

Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лева

Бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лева, показа проверка на „Лекс“. Това е обезщетението, което Софийският градски съд (СГС) ѝ присъжда за причинените морални вреди от продължилото 7 години дело срещу нея за престъпление по служба и принуда, по което беше окончателно оправдана в края на 2016 г.

Мургина е предявила иск за 200 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Съдът отбелязва, че срещу нея са били повдигнати първоначално 4 обвинения – две за престъпления по служба, едно за принуда и едно за потвърдена неистина в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 г. градският съд я осъди на 4 години затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения.

След това обаче минаха 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил убедителен в мотивите си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала по телефона Цолчовска с уволнение.

За да прецени, че справедливото обезщетение за бившата шефка на НАП е 30 000 лева, съдия Валерия Банкова от СГС пише в решението си, че делото срещу нея е започнало, когато е била в активна възраст, като процесът е продължил над 7 години. „Безспорно през това време ищцата е търпяла негативни психически изживявания и стрес досежно качеството си на обвиняема и подсъдима, и свързаната с това възможност за налагане на наказание. При определянето размера на обезщетението за тези вреди, съдът взема предвид и това, че макар в крайна сметка ищцата да е била оправдана по всички повдигнати обвинения, развитието на наказателното производство е било променливо за част от тях и в рамките на същото се е стигнало и до постановяване на осъдителна ефективна присъда от четири години лишаване от свобода“, пише съдът. В решението съдия Банкова отбелязва също, че Мургина е била обвинена и за престъпления по служба, свързани с високия пост, който е заемала и това води до по-тежки от обичайните вреди.

Съдът е отчел също, че и широкото медийно отразяване на делото е уронило допълнително престижа на Мургина.

Показания са дали нейната бивша секретарка и мъжът, с когото живее на съпружески начала, които разказват за изключителния стрес, който бившата шефка на НАП е преживяла по време на процеса. Те цитират и изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП, „трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях. Тогава тя изпаднала в състояние на пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние. Назначената медицинска експертиза също показала връзка между преживения силен стрес и отключилите се заболявания на Мургина.

„Всички посочени по-горе обстоятелства и конкретното им проявление по делото обуславят по-висок размер на дължимото от ответника обезщетение. Като взе предвид така установените обстоятелства, а също и социално-икономическите условия на живот в страната, настоящият състав на съда намира за справедливо обезщетение сумата от 30 000 лв., която би репарирала претърпените от ищцата неимуществени вреди, доколкото те изобщо могат да намерят парично изражение и да се овъзмездят с парично обезщетение, което да е достатъчно по размер и същевременно не води до неоснователно обогатяване“, се казва в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във