Параграф22 Daily

§22 Новини

Марин Марковски: Полфрийман може да напусне България след решение на ВКС

Категорично Полфрийман може да напусне България от момента, в който Върховния касационен съд потвърди определението на Апелативния съд. Това заяви пред БНТ адвокат Марин Марковски във връзка със случая Полфрийман и излизането му от дома в Бусманци. Според него присъдата на Джок Полфрийман е тежка, но не е несправедлива. По думите му в неговата държава той би могъл да получи доживотна присъда за престъплението, което е извършил.

Вчера Джок Полфрийман напусна Дома за временно настояване на чужденци в Бусманци . Той ще трябва да се подписва всяка седмица в районно управление в София. Паспортът му ще бъде върнат, когато има влязло в сила съдебно решение.

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, че към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

През миналата седмица съдиите, постановили решението за предсрочно условно освобождаване от Апеллативния съд, посочиха, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение.

В позицията си от вчера председателят на ВКС Лозан Панов, който призова за бързо разглеждане на елементарния от юридическа гледна точка казус, също заяви, че определението на САС подлежи на незабавно изпълнение и посочи като отговорен за неизпълнението му вътрешния министър Младен Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във