Параграф22 Daily

§22 Новини

Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие

Маринела Арабаджиева е направила опит за самоубийство, след като е приела в токсични дози лекарството срещу високо кръвно налягане „Хлофазолин“. Това става ясно от определение на състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев. С него съдът е оставил без уважение искането на прокуратурата за спиране на незабавното изпълнение на определение на спецсъда от 29 юли, с което Арабаджиева беше освободена под домашен арест, а делото срещу нея и съпруга ѝ Ветко беше прекратено и върнато за доразследване.

От определението на председателя на АСНС Георги Ушев обаче става ясно, че искането на прокуратурата е оставено без уважение заради пропуск на държавното обвинение, което не е връчило протеста си на подсъдимите и техните защитници. Затова делото е върнато на спецсъда, за да се изпълни процедурата, след което отново ще бъде изпратено на втората инстанция, за да разгледа по същество исканията на прокуратурата.

От представените от адвокат Ина Лулчева доказателства става ясно, че Маринела Арабаджиева е опитала да се самоубие на 15 юли. Тогава тя е била приета по спешност в болница след прием на токсични дози „Хлофазолин“. Според служебна бележка от болницата, Арабаджиева е с множество придружаващи заболявания и е необходимо да бъде проследявана активно, което наложило лечението ѝ във вътрешно отделение до стабилизиране на състоянието ѝ.

По делото са били представени също експертно становище и препоръки на психиатър. В тях лекарят е обяснил, че при Арабаджиева „е налице висок риск от самоубийство, който е установен по време на прегледите и проведени с нея сеанси на 22.07.2020 г., при които са констатирани настойчиви мисли за самоубийство, чувство за безнадеждност и безпомощност, директни и индиректни заявления за самоубийство“.

Според психиатъра е налице висок риск Арабаджиева да направи и повторен опит за самоубийство при стресова ситуация.

В определението на съда е посочено, че подсъдимата и в момента е в болница, поради което искането на прокуратурата за спиране на незабавното ѝ освобождаване от ареста е неоснователно.

Делото срещу семейство Арабаджиеви е за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари. Според обвинението престъпната дейност е извършвана в продължение на 6 години, като е започнала през 2013 година.

Те са обвинени и в това, че като управители на фирми склонили представляващите дружествата да не плащат данъци, които са в особено големи размери. При водене на счетоводството използвали документи с невярно съдържание, прилагани при подаването на данъчни декларации, за да приспадат накрая неследващ се данъчен кредит. Най-често била използвана практиката да декларират и осчетоводяват доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

След това парите от данъчните измами били изпирани с поредица от транзакции, които трябвало да скрият произхода им. За изпирането на парите е обвинен синът на Арабаджиеви – Вълчо в съучастие с родителите му и още двама от групата.

Разследването срещу Арабаджиеви започна преди 2 години, но едва през март 2019 г. съпрузите бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона и екстрадирани след това в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във