Параграф22 Daily

§22 Новини

Мартин Димитров поиска международно разследване за КТБ

Предложението за международно разследване в КТБ е едно от най-добрите. Това е задължително. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в пленарна зала. "Ако не бъде проведено такова разследване, хората, които са замесени в тази изключително лоша схема, ще го повторят след време, защото явно ще им хареса. Трябва да има разследване до дупка. Част от тези пари и то по-голямата им част могат да бъдат върнати обратно чрез фирма, която е правила такива разследвания в целия цивилизован свят", каза Димитров. По думите му няма да е достатъно фирмата, която да разследва да бъде избрана само с конкурс. "Тази фирма, която бъде наета, трябва да се е справяла с подобна ситуация, с банка по света, да е успявала да върне парите, да разкрие виновните и да предостави списък с тях на компетентните органи, за да понесат отговорността си", заяви още Димитров.

Той заяви, че Реформаторите имат опасения по въпроса кой е най-евтиния начин за решение на въпроса с КТБ. "Ако държавата представи гаранция на фонда за покриване на вземания- рискът е най-малък. Ако фонда има собствени приходи, с тях той ще може да връща кредити. Има 500-600 милиона искания за цесии и прихващания - това значи, че може днес, в момента, да се реализират негарантирани депозити, преди гарантираните. И накрая има опасност фондът за гарантиране на вземанията да бъде ощетен", подчерта още Мартин Димитров.

Според него, ключов въпрос е защо трябва да се променя българското законодателство по тази тема, след като то е определено като добро. "Защо ако това е така, в последния момент ние трябва да тръгваме да го променяме. Ако дадем сега държавни пари на една банка с отрицателен собствен капитал, всяка банка в България ще знае, че може да направи същото и какъв аргумент ще имаме ние да откажем. Затова трябва да се запази законодателството такова, каквото е, защото е по-точно", заключи Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във