Параграф22 Weekly

§22 Новини

Marubeni с 88 млн. долара глоба, eBay отряза Карл Айкън

Японската търговска корпорация Marubeni се е съгласила да заплати глоба от 88 млн. долара, съобщава американският бизнес всекидневник The Wall Street Journal, като се позовава на Министерството на правосъдието на САЩ. Според журналистите, Marubeni е признала вината си за даване на търговски подкуп на високопоставени индонезийски чиновници с цел да си гарантира сключване на сделка на обща стойност 118 милионна долара.


Наскоро на японската корпорация бяха повдигнати обвинения в заговор и в нарушаване на Закона за корупцията, който забранява подкупа на чуждестранни длъжностни лица с търговска цел.


В същото време милиардерът Карл Айкън е призовал интернет-компанията eBay да осъществи IPO на 20% от книжата, които й принадлежат в платежната система PayPal, съобщава The Wall Street Journal.


Според изданието, Карл Айкън, владеещ около 2% от акциите на еBay, иска да разпръсне сред дребни акционери около 20% от акциите на PayPal като запази останалите 80% в ръцете на най-крупните играчи.


Но номерът няма да мине навярно, защото представители на eBay са заявили, че за тяхната компания е по-изгодно да запази PayPal като еднолична дъщерна компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във