Параграф22 Daily

§22 Новини

Маскирани охранители с маски нападнаха журналисти по време на конференцията на ГЕРБ

Журналистът Полина Паунова от „Свободна Европа“ беше нападната по време на форума на ГЕРБ в София. Към Паунова беше проявена вербална агресия, а на два пъти - и физическа. По думите ѝ действията спрямо нея започнали още преди форума. Група протестиращи срещу правителството вървели към „София Тех Парк“, където се провежда националната конференция, когато ги пресреща друга група мъже с маски. Започва бой, при което Паунова вади телефона си, за да снима какво се случва.

В този момент някой я удря в гръб и избива телефона от ръката ѝ. Намесва се полиция. След като стига до „София Тех Парк“ вижда агресорите отново – този път зад загражденията, отвъд които са допускани само делегати. „Понеже ги разпознах, отидох да ги попитам защо са ги провокирали (протестиращите – бел. ред.) и защо са търсели сблъсъци“, разказа Паунова за bTV.

Тя отново вади телефона си, за да снима. В този момент обаче към нея се насочва мъж, който я блъска и отново изтръгва телефона от ръката ѝ. Впоследствие се появява възрастен господин с бадж, който гони Паунова с думите, че мястото ѝ не било там, позволява си и обидни квалификации към нея. Моментът е запечатан във видео на Генка Шикерова, към която също е проявена физическа агресия.

Междувременно от ГЕРБ изпратиха до медиите позиция, в която категорично се разграничават от провокациите по време на Националната конференция. В позицията се посочва, че сблъсъците по време на форума са предизвикани от група платени провокатори, които са пробили охраната на форума и са влезли в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. „Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност“, пише още в позицията на ГЕРБ.

Ето какво написа във Фейсбук самата Polina Paunova

- Това са двете видеа. Първото: протестиращи (искащи оставката на правителството) се спречкват с момчета. Настава бой. Снимам. Някой идва зад мен удря ме в гръб, след което ми избива телефона.

След като си взех телефона се отправих към огражденията, за да вляза при ГЕРБ. Разпознах хората, които налетяха на бой вътре. Имаше и други колеги, но никой не дойде да пита защо тези хора са се били с други и защо са правили провокация. Отидох сама. Питах ги възпитано, те ми взеха телефона и го изхвърлиха два пъти на тревната площ.

След това дойдоха @Miroluba Benatova и Genka Shikerova. Заснеха как охраната вместо да изхвърли провокаторите изхвърли мен със засилка. Охраната беше с бадж на ГЕРБ.

На тези видеа се виждат лицата на провокаторите.

По-късно и МВР съобщи, че са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред. В района на София Тех Парк неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на Министерството на земеделието. Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него.

Предприети са  оперативно- издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във