Параграф22 Daily

§22 Новини

Масови проверки текат по магазините за качеството на предлаганите маски

Масови проверки по магазините започват от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН). Целта е да се установи качествени ли са маските и средствата за защита, които се продават у нас. Под прицела на инспекторите са нискобюджетните търговски обекти като тези от типа "1 лев" и кварталните железарии.

Проверяващите следят всички предпазни средства, които са дефицитни през последните седмици като ръкавици, маски и защитни облекла. Основно се контролира дали има спекула при предлагането им и дали имат придружаващи документи и данни за търговеца, както и инструкции за използването им.

При една от направените вече проверки са били констатирани редица нарушения. Липсвало цена, както и информация за производител и вносител. Един от инспекторите обяснява, че задължително за всяко предпазно средство трябва да имаме нанесена "СЕ" маркировка, обозначен производител и вносител, както и инструкция за употреба на български език, в която ясно и точно да е указано и какъв вид опасности покрива и в каква среда може да се използва този продукт.

Масовите проверки на контролните органи ще продължат до края на извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във