Параграф22 Daily

§22 Новини

Mastercard, Visa и Discover блокират плащанията към Pornhub

Преди дни - на 10 декември – американските мултинационални корпорации за финансови услуги Mastercard и Visa съобщиха, че техните кредитни карти вече не могат да бъдат използвани за извършване на плащания към сайта Pornhub. Малко по-късно към тях се присъедини и американската марка кредитни карти – Discover.

Причината е свързана с публикация на „Ню Йорк Таймс“, в която журналистът Никълъс Кристоф разказа как на най-големия сайт за възрастни в света - Pornhub, се публикуват видеоклипове с изнасилвания и сексуално насилие над непълнолетни.

След появата на статията от Mastercard и Visa обявиха, че са започнали свои разследвания.

Малко по-късно от Mastercard публикуваха съобщение, че твърдо са решили да замразят отношенията си с Pornhub и че изцяло ще забранят плащания към сайта. „Проверката, която проведохме през последните няколко дни потвърди, че сайтът нарушава стандартите ни, свързани с разпространение на незаконно съдържание“, се казва още в съобщението на Mastercard. Ето защо от мултинационалната корпорация ще поискат финансовите институции, свързващи сайта Pornhub с тяхната мрежа, да престанат да го правят.

От корпорацията добавят и че продължават да разследват „наличието на незаконно съдържание и на други сайтове“, без обаче да уточняват кои са те. Компанията майка на Pornhub Mindgeek управлява редица други изключително популярни порносайтове като YouPorn и RedTube.

От VISA не дочакаха края на разследването си, а своевременно прекъснаха връзките си с Pornhub. Оттам обявиха, че са решени да изкоренят незаконните практики, които се осъществяват в сферата на тяхната дейност, и насърчават финансовите институции, с които си сътрудничат редовно да проверяват дали търговските компании, с които работят, отговарят на стандартите на Visa.

И от Discover обявиха, че с техни карти вече не може да се плаща на Pornhub.com. Те са изискали от партньорите си и от финансовите институции да следят и предотвратяват случаи на плащания с техни карти към търговци, които допускат извършването на незаконни дейности.

От своя страна Pornhub, които са със седалище в Монреал, но данъчно регистрирани в Люксембург, нарекоха решенията на Mastercard, Visa и Discover „изключително разочароващи“, тъй като са взети два дни, след като от компанията са обявили какви мерки ще предприемат в борба с незаконното съдържание.

„Това са максимално широкообхватни мерки, насочени към качваното от потребителите съдържание. На непроверени потребители вече ще е забранено да публикуват видеоклипове - политика, която никоя друга платформа не е въвела, включително „Фейсбук“ – подчертават от Pornhub. Те добавят и че са въвели редица ограничения пред тегленето на видеоклипове от сайта им. Накрая подчертават, че действията на Mastercard, Visa и Discover „са ужасни за стотиците хиляди модели, които ползват платформата Pornhub като източник на доходи“.

Най-посещаваният порнографски сайт в света обяви още в началото на седмицата, че ще ограничи възможността да се публикуват нови видеоклипове - така само негови партньори и „модели“, чиято самоличност е била предварително потвърдена, ще могат да го правят. До този момент практиката бе само чрез регистрация с имейл да можеш да публикуваш съдържание. А сега само акаунти на „проверени модели“ ще могат да продължат да предлагат платени изтегляния на свои видеоклипове.

Ето част от статията в „Ню Йорк Таймс“ на Никълъс Кристоф, публикувана на 4 декември в рубриката „Мнения“, със заглавие „Децата на Pornhub“ и подзаглавие -. Защо Канада позволява на компанията да се възползва от видеоклипове със сексуална експлоатация и насилие?

"Pornhub се гордее, че е веселото, намигващо лице на палавника - един интернет сайт, купил билборд на „Таймс Скуеър“ и осигуряващ снегорини за почистване на улиците в Бостън. Той прави дарения на организации, борещи се с расовото неравенство, и предлага безплатно съдържание за по-лесно преживяване на COVID-пандемията.

Този „здравословен Pornhub“ привлича 3.5 милиарда посещения на месец, повече от Netflix, Yahoo или Amazon. Има печалби от близо три милиарда рекламни импресии на ден. Класации сочат, че Pornhub е 10-ият най-посещаван интернет сайт в света.

Но той има и друго лице – изпълнен е с видеоклипове с изнасилвания. Той „осребрява“ изнасилвания на деца, разпространение на порнографско съдържание с цел лично отмъщение, кадри с къпещи се жени, заснети със скрита камера, включително сцени с жени, задушавани с найлонови торбички. Ако напишете в търсачката „момичета под 18 години“ или „14 години“, ще достигнете до над 100 000 видеоклипа. Повечето от тях не са жертва на насилие, но броят на тези, които са, не е никак за пренебрегване.

След като 15-годишно момиче изчезна във Флорида, майка й намери 58 видеоклипа с нея в Pornhub. Сцени със сексуално насилие над 14-годишно момиче от Калифорния бяха публикувани в Pornhub. Компетентните органи бяха информирани, но не от администраторите на сайта, а от съученик на тийнейджърката, видял видеоклиповете. Извършителите бяха арестувани, но Pornhub избяга от отговорност за това, че на неговата платформа е било споделено подобно съдържание, от което е имал и печалба.

Pornhub е като YouTube - позволява на всеки да публикува собствени видеоклипове. Мнозинството от тези 6.8 милиона нови видеоклипа, публикувани на сайта всяка година, вероятно са качени на него със съгласието на заснетите, но на много от клиповете се вижда насилие над деца. Освен това има много видеа с младежи, за които никой - нито Pornhub, нито някой друг, може категорично да каже дали заснетите са на 14 или 18 години.

Освен това за разлика от YouTube, Pornhub дава възможност видеоклиповете да се изтеглят. Така дори ако компетентните органи принудят сайта да премахне сцена с изнасилване на дете, мярката може да се окаже твърде закъсняла: видеото ще продължи да бъде споделяно отново и отново."

По-нататък в статията Никълъс Кристоф разказва историята на Серена.

Когато е на 14 години, извършва крайно необмислена постъпка. Момчето, в което е влюбена, я кара да му прати свои голи снимки. Тя го прави, а той ги показва на свои приятели, които ги качват в Pornhub. Започват да я изнудват, че ще ги пратят на майка й, ако не ги "зареди" с още.

За снимките се разчува в училището и тя се премества в друго. И там научават. Тя прави два опита за самоубийство, започва да се дрогира. За да си купи дрога, започва да се снима гола за пари.

Днес е на 19 години и живее в кола, заедно с три кучета - единствените същества, на които има доверие, че няма да я предадат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във