Параграф22 Daily

§22 Новини

Мавродиев обвини ”Булброкерс” в манипулации и конфликт на интереси

Шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев обвини компанията на бизнесмена Иво Прокопиев Булброкерс в конфликт на интереси и манипулация на пазара при продажбата на държавните дялове на ЕВН. Работата на институциите е да сигнализират правораздавателните органи, когато видят нередности. И това е нашата мисия като финансов регулатор, каза пред bTV Стоян Мавродиев.


Той обяви, че министрите в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и свързаната с Иво Прокопиев компания и инвестиционен посредник Булброкерс отиват на прокурор, защото са ощетили държавата с 87 млн. лв. при продажбата на остатъчния дял на ЕВН.


Според Мавродиев цялата истерия, създадена от обектите на този сигнал, всъщност е притеснение от прилагането на върховенството на закона. Нищо не се е случило точно сега. Ние работим от доста време по разследването на тази сделка. Господин Прокопиев много добре знае това, както и Булброкерс , каза шефът на КФН.


На инвестиционният посредник били направени няколко акта именно по тази сделка и някои от тях били потвърдени от съда.


По думите на председателя на КФН фирмата-посредник е в конфликт на интереси. Оказва се, че компанията представлява от една страна българската държава и от друга самото ЕРП.


Тук става дума за посредник, който получава пари от един клиент и от друга страна от друг клиент - това е конфликт на интереси. Ние сме счели, че Булброкерс е предпочел интереса на единия от своите клиенти пред интереса на България, заяви Мавродиев.


По повод на твърденията, че КФН е одобрила вече проспект за продажбата на остатъчния държавен дял, той посочи, че проспектът всъщност не одобрява цени, а само информация.


Шефът на финансовия регулатор посочи и други нарушения - едно от тях е фактът, че аукционът се е провел на 21 декември. Тогава по света почти няма борсова търговия и съответно няма инвеститорски интерес, уточнява той.


Мавродиев посочи, че Булброкерс е била длъжна да докладва в КФН, което е второ нарушение - те абдикират от задължението си да ни информират и така са блокирани други играчи от възможността да участват в търга.


Стоян Мавродиев отрече обвиненията отправени му от Прокопиев, че преди години като адвокат е работил за Евелин Банев - Брендо, както и че е прал пари през офшорни фирми. Той обвини медийната група Економедия, че е манипулирала и дописала интервюто, което Иво Прокопиев е дал за австрийски вестник.


Изчетох материала в оригинал и той доста се различава от този поместен във в. Капитал, каза шефът на КФН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във