Параграф22 Daily

§22 Новини

Медведев подписа постановление с "обратни санкции"

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление, което въвежда пълна забрана за покупките на леки коли и всяка друга автотехника чуждестранно производство срещу бюджетни средства. Очаква се това да доведе до спазване на "баланса на пазара", съобщават руските медии.


"За покупката на стоки и услуги с федералния бюджет на страната се отделят колосални средства, и, разбира се, е по-добре, когато този финансов ресурс остава за нашите компании, а не отива при чуждестранните производители ... ", уточнил Медведев на проведено днес съвещание с руските вице-премиери. "Става дума не само за луксозни коли за висшите чиновници, но и за обществения транспорт, специалната техника на комуналните служби и  т.н. Този документ не означава пълен отказ от сътрудничество с чуждестранните компании... Обратно, той предвижда възможности за развитие на производственната кооперация с руските предприятия, в т. ч. и като локализация на производството в Русия по цял ред технически образци", допълнил премиер-министърът.


Сред първите компании, ужилени от този нов правен ред, са гиганти като Mercedes-Benz и Fiat Chrysler, които вече са лишени за срок до 2018 г. от правото да участват в търгове за доставка на служебни коли за чиновниците, защото "не са подписали необходимия за това договор за промишлен монтаж в Русия с определено минимално равнище на местното производство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във