Параграф22 Daily

§22 Новини

Мегаделото за екокатастрофа в Италия завърши с ефективни присъди за бизнесмени

Завод за преработка на стомана с години замърсява района на италианския град Таранто. Тежка и продължителна съдебна битка тази седмица приключи с осъдителни присъди за двамата братя-собственици. През 60-те години италианското правителство задейства програма за подпомагане на бедната южна част на страната. Започват работа множество заводи, сред които и стоманопреработвателният ИЛВА в района на Пулия. С десетилетия това място е почти единственият източник на доходи за жителите на градчето Таранто, а годишно произвежда средно 10 млн. тона стомана. До 2012-а, когато наяве излиза едно от най-скандалните разкрития свързани с екологията в Европа, сочи БНТ.

Винченцо Пинатели работи в завода Илва близо 30 години, докато не се разболява от левкемия. "Петима мои познати, които живееха в района на завода се разболяха от една и съща болест. Четирима починаха. Аз съм единственият късметлия, който все още е жив".

Той е един от десетките примери за това как заводът трови природата, но и жителите на Таранто. Според статистиката - децата от областта развиват тумори 54% по-често в сравнение с връстниците си в останалата част на страната. Общата смъртност в Пулия се е покачила с между 10 и 15%. Най-малко 400 души са загубили живота си заради замърсяването от завода.

Заводът е затворен. През 2016-а започва дело срещу братята собственици - Фабио и Никола Рива. Те отричат каквато и да е отговорност за екокатастрофата и подчертават, че техният завод е важен за оцеляването на хората тук. Стоманопреработвателното предприятие осигурява работа на около 16 000 души - в район, в който безработицата е около 20%. Честно казано, ако имаше къде другаде да работя, никога нямаше да започна тук. Но това е град, в който няма много възможности за доходи и не е изненадващо, че хората кандидатстват за работа в завода, казва Джовани Липлис, работник в завода.

Мегаделото продължава повече от 5 години, обвиняемите са 47 души - от собствениците, през директорите, до представители на местната власт. Заведени са над 900 граждански иска за компенсации на стойност 30 млрд. евро.

Тази седмица италиански съд реши - братята Рива са осъдени на по 20 и 22 години затвор за това, че са допуснали замърсяване, причинило смъртта на мнозина. 3,5 години получи бившият областен ръководител на Пулия. Присъдите могат да бъдат обжалвани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във