Параграф22 Daily

§22 Новини

Механа в Драгалевци тормози нощем живеещите наоколо със силна чалга

Механа „Под метлите“, се намира на ул. „Нарцис“ 34 в елитния столичен квартал Драгалевци. Неин собственик от това лято е Даниел Бачорски - шеф на популярна фирма за професионално почистване. Няколко вечери в седмицата от заведението се чува силна музика, въпреки забраната на Столична община за шум след 22.00 ч. От месеци сме подложени на системен тормоз от механа „Под метлите“ - жива музика и гръмки микрофони, шумни гости, пиянски свади и коли, паркирали по тротоара и препятстващи възможността за пешеходно преминаване. Налага се да чакаме до 22.00 ч. всяка вечер, за да може от 112 да пратят патрулка. Налага се да стоим на затворени прозорци цяло лято, за да намалим поне малко непоносимия шум на чалга ритмите“, посочват живущите в района, сочи Topnovini.

Те недоумяват как е възможно подобно заведение да получи разрешение да работи в жилищен район.

След като подават над 60 жалби в различни институции, гражданите се обръщат за съдействие лично към кмета на София Йорданка Фандъкова. От своя страна, тя заявява, че общината е изпращала екипи на проверки. „Получих и оплакване за административен тормоз от собственика на механата. Поискала съм от колегите от различни сектори да разгледат казуса – както проверки, така и наличните разрешителни“, обяснява Фандъкова.

От своя страна, кметът на община „Витоша“ Теодор Петков коментира, че постоянно се извършват проверки по сигналите на гражданите. „Имаше оплакване от г-н Бачорски, че едва ли не сме го тормозели с непрестанни проверки. Той беше пуснал публикация, че полицията, общината и другите органи му правили непрекъснати проверки. И той се стресирал от това нещо – също и жена му, детето му и т.н. Правим много проверки, но той не спира и ние продължаваме“, обясни Петков.

Правомощията за шума обаче са на полицията. „Аз не мога да затворя заведението. На последната проверка, на която ходихме с полицията, нямаше шум. Но те го вдигат през нощта, когато нашите колеги не работят. Ние нямаме дежурен колега, който да обикаля вечер заведенията. Тези проверки са по план. А когато се констатира шум нощно време, органът, който може да наложи санкции, е МВР“, подчерта Петков. Той обясни, че има непрекъснат контакт с живущите в района, но в случая общината не може да наложи санкции.

Целият този казус поставя ред въпроси:

- Как се прилага законодателството в България, при условията на системни нарушения на основните изисквания, които едно заведение следва да съблюдава, за да работи?

- Защо е толкова трудно на база на направените констатации от страна на компетентните органи да се предприемат мерки така, че съответният търговски обект да приведе дейността си спрямо закона?

- Как може месеци наред десетки граждани да са подложени на постоянен тормоз и това да продължава безнаказано?

- Защо институциите са наясно, че нарушение има, но въпреки това до наказание не сте стига?

Facebook logo
Бъдете с нас и във