Параграф22 Daily

§22 Новини

Механизмът на ЕК ще приключи, когато изпълним препоръките

Механизмът на Европейската комисия (ЕК) за наблюдение продължава вече девет години, но, за съжаление, все още не сме изпълнили препоръките. Това призна министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по bTV. По-рано през седмицата български евродепутати и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха пресконференция в Брюксел, на която посочиха, че механизмът е неефективен, дискриминационен и се използва за вътрешнополитически борби. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обаче каза, че той е необходим.

Механизмът ще приключи тогава, когато изпълним препоръките, каза Захариева и посочи: „Ние сме много амбицирани до приключването на мандата на тази ЕК да направим всичко възможно да ги изпълним“. По думите ѝ реформата в съдебната система трябва да бъде направена „не защото получаваме доклад, а защото има какво да се прави“.

Захариева е убедена, че следващият доклад ще е по-добър, предвид мерките и плана за действие, който властта има.

Помолена да коментира думите на Цацаров, че в последните години механизмът действа повече като средство за проверка, отколкото за сътрудничество, министърът призна, че „като че ли напоследък действа повече като проверка“, но новата стъпка е отново да се превърне в сътрудничество.На въпрос нормално ли е специализираното прокурорско звено за борба с корупцията по високите етажи на властта да постигне само една окончателна присъда за една година работа, Захариева отговори, че може и да е добър резултат, предвид незавидната скорост на делата.

Промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети на първо четене в Парламента, ще доведат до много по-справедливи решения във връзка с назначенията, дисциплинарните производства, кариерните израствания, убедена е Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във