Параграф22 Weekly

§22 Новини

Международна журналистическа организация срещу търговията с влияние

Неправомерният икономически и политически натиск върху журналистите е придобил размерите на епидемия, а търговията с влияние се е превърнала в основен бизнес за много медии, показва проучване на Асоциацията на европейските журналисти - България, резултатите от което бяха разпространени днес.


Тези наблюдения се потвърждават и от годишната класация на Репортери без граници, която доказва, че усещането на журналистите е за все по-намаляваща свобода на словото в България. Тази ситуация отрежда катастрофалната стотна позиция в света, която е недопустима за страна членка на ЕС, констатира организацията.


От АЕЖ - България предлагат да се предприемат спешни и радикални мерки за подобряване на ситуацията с медиите. Организацията предлага те да са в няколко направления: намеса на прокуратурата за пресичане на търговията с влияние чрез медиите; нови действащи правила на саморегулация; ново медийно законодателство, етично поведение на рекламодателите.


"След безпрецедентните самопризнания от тази седмица на депутата Делян Пеевски, че притежава медии и че те са били използвани за т. нар. "чадър" над определени лица, главният прокурор е длъжен да поиска имунитета както на самия Пеевски, така и на другия замесен в скандала депутат - Цветан Цветанов", предлагат от асоциацията.


Понеже името на главния прокурор също бе замесено в скандала между двамата, е нужно да се гарантира, че Сотир Цацаров не би имал влияние върху самото разследване и че то ще се извърши по максимално прозрачен за обществото начин", посочват от международната организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във