Параграф22 Daily

§22 Новини

Международна киберакция спря сървъри, използвани за измами, в България

Полицейските власти на няколко държави в света иззеха уеб домейните и сървърите на виртуалната мрежа Double VPN. От свои източници „Хоризонт“ научи, че има спрени сървъри и в България. Мрежата даваше възможност за укритие на киберпрестъпници при атаки срещу жертви в онлайн пространството. В акцията са взели участие властите на Съединените щати, Канада и Нидерландия. Операцията е под юрисдикцията на Европол и Евроджъст. По време на акцията са иззети сървъри по целия свят.

Има спрени и няколко сървъра в България. В същото време уеб домейните на мрежата служила за прикритие на хакери са били заменени с началната страница на правоприлагащите органи в различните страни. Спряната мрежа Double VPN беше силно рекламирана на руски език, както и в англоговорящите форуми за киберпрестъпност. Тя служи като средство за маскиране на местоположението и самоличността на операторите на фишинг измамниците.

Услугата твърди, че предоставя високо ниво на анонимност като предлага дори двойни, тройни и четворни връзки на своите клиенти. Чрез подобни връзки са осъществявани и десетки компрометирания на мрежи по целия свят, обясняват от Европол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във