Параграф22 Weekly

§22 Новини

Международният стандарт за управление безопасността на движението вече е български

На редовното заседание, проведено под председателството на заместник-министър Йордан Грамов, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата се обедини около идеята да бъде излъчена работна група, която да предложи на държаните институции международният стандарт за управление на безопасността на движението ISO 39001 да стане част от родното законодателство.


Комисията бе единодушна, че с прилагането му ще се открият нови възможности за подобряване на безопасността на движението и намаляване на жертвите и тежко ранените при пътни инциденти, тъй като той е събрал най-добрите световни практики за управление на безопасността на движението.


Стандартът ISO 39001 определя изискванията за системите за безопасност, които трябва да се внедряват в публични и частни организации, които имат взаимодействие с безопасността на движението. Той изисква разработване на политика, оценка на риска за безопасността, предприемане на цели и планове за действия за постигне на минимален риск, както и контрол на тези цели.


Стандартът е заложен в Бялата книга на ООН за безопасност по пътищата до 2050 г.


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във