Параграф22 Daily

§22 Новини

Миенето на София е чиста кражба на милиони!

Фирмите, които чистят и мият улиците на София, вършат задълженията си проформа и некачествено, а Столична община не упражнява нужния контрол. Затова алармира за пореден път гражданското сдружение „Спаси София“, което илюстрира казаното с видео как цистерна и работници ръсят вода по централната улица „Граф Игнатиев“. На кадрите се вижда как служителите на чистотата бързат да минат по трасето и въобще не полагат усилие да съберат и отмият насъбралите се прах и кал по „Графа“. Под видеото могат да се прочетат стотици коментари на жители на София как по същия начин се мият улиците и в техните жилищни квартали и как на много места хората с години не са виждали цистерна и хора с маркучи.

„Чиста кражба на милиони! Само така може да се определи "почистването и миенето" в София, изцяло дадено на частници с прякори, на които изсипваме над 200 млн. лв. всяка година! Но цялата им работа е усвояване и отбиване на номер - дръзко, нагло, без да им пука, пред очите на всички. Даже в самия център, на ул. „Граф Игнатиев“ миенето е абсолютно бутафорно и без никакви резултати. Столичният инспекторат от години не контролира нищо, а Фандъкова си затваря очите за хаоса, в който тъне София именно заради бездействието ѝ. Хаос за милиарди. Това трябва да спре! Кражбата на стотици милиони от средствата на данъкоплатците без никакви резултати трябва да се пресече - с промяна на договорите с фирмите, далеч по-строги условия и глоби и независим и компетентен Столичен инспекторат, който ще защитава интересите на гражданите, а не на вълците и орлите. Ако има воля, има и начин“.

Както вестник „Сега“ вече е писал, в края на 2020 г. управляващото мнозинство в Столичния общински съвет - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", гласуваха рекорден бюджет за сметосъбирането, сметоизвозването и поддържането на хигиената в София за т.г. - 220,4 млн. лв. Сумата е с около 4 млн. повече от разходите за същата дейност м.г. От ГЕРБ изтъкнаха, че общината увеличава обема на миенето на улици в града. През 2021 г. се увеличават с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч, поясниха управляващите. Става дума за общо 96 000 дка улици, по които минава градски транспорт, тротоари, площади и др. Увеличава се и кратността на миене - 5 пъти вместо 4, 24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка.

Властите в София обаче избегнаха отговора на въпроса как се контролира този процес и не изнесоха информация колко проверки са направени и какви глоби са наложени на сметосъбиращите фирми заради формално и некачествено миене на улици. Както "Сега" нееднократно писа, с конкурс, приключил през януари 2020 г, с почистването в голяма част от София бяха натоварени компании с участието на известните бизнесмени Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, известен като Вълка, собствениците на фирма "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов. Специално посочената улица „Граф Игнатиев“ е в периметъра, спечелен от "Титан София Център" ДЗЗД. В обединението влизат "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във