Параграф22 Daily

§22 Новини

Михаил Екимджиев: Има непреодолими разминавания между тезите на НОЩ и на властта

Няма логика на 20 март, когато имахме по 20-30 нови случая, да имаше затягане на мерките, а сега, когато имаме 50 случая на денонощие, да се говори за разпускане. Tова заяви адвокат Михаил Екимджиев в ефира на БТВ.

Оставам с впечатление, че има непреодолими разминавания между тезите на Националния оперативен щаб, който вероятно все още настоява да продължат ограниченията и желанието на изпълнителната власт да разхлаби режима. "Има аргументи да се твърди, че заповедите на здравния министър Кирил Ананиев и приетият от Народното събрание Закон за извънредното положение са противоконституционни. Съгласно чл. 57 ал. 3 от конституцията – ограничение на основните права и свободи може да се налага само със закон, но в същия член е посочено, че правото на личен живот не може да бъде игнорирано или отменяно дори със закон, дори в извънредно положение", каза още той.

Той коментира, че вече 2 месеца живеем в противоконституционна реалност. Но уточни, че по никакъв начин не насърчава гражданите да не се съобразяват със заповедите.

 

И нашето допълнение. Из Конституцията на Република България:

Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.
....
(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

Facebook logo
Бъдете с нас и във