Параграф22 Daily

§22 Новини

Михаил Екимджиев: Управляващите трябва да отговорят дали съдебната реформа се отлага за октомври

Забавената реакция на ДАНС и правителството даде възможност на Сотир Цацаров да вземе инициативата и да се върне на бял кон в прокуратурата. Подавайки оставка той елиминира възможността да му бъде търсена персонална отговорност за нарушения и като председател на КПКОНПИ, и като главен прокурор. Това каза за Радио Варна адвокат Михаил Екимджиев, който е председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

По повод позициите на ВСС и следствието, в подкрепа на прокуратурата, Михаил Екимджиев заяви: „Не знам доколко тази професионална графомания е признак за мобилизация, а не за панически хаотични действия. Много ми идва тази мелодрама, особено когато специално разхубавени колежки от прокуратурата се вайкат пред телевизионните камери как били притискани от хора от БОП. Имам един хигиенен принцип – да не чета всичко, написано по стените на обществените тоалетни и за това си спестявам да чета всичко, което излиза в последно време от прокуратурата. Това е паника, това е лутане“.

Михаил Екимджиев коментира изказвания на Кирил Петков и Христо Иванов, според които ВСС може да бъде оставен до края на мандата му, който изтича на 3 октомври. „Това вече би дало възможност за консолидация и втвърдяване на мафиотските триади в подземието на правораздавателната система. Явно е постигнато някакво съгласие и с опозицията в Народното събрание реформа в Конституцията да бъде подкрепена, но това може да стане след началото на октомври. Хората от „Да, България“ ни дължат обяснение какви точно са тези договорки. Ако и този път заради наивността и доверчивостта на Христо Иванов, всички ние, които очакваме тази реформа, останем излъгани, това вече няма да му бъде простено, но жалкото е, че всички ще загубим“.

Адвокатът подчерта: „Аз настоявам за такова обяснение. Тези хора дойдоха с обещание за откритост в управлението. В коалиционното споразумение бяха дадени срокове от две-три месеца за избор на нов инспекторат и за реформа във ВСС. Трябва да ни кажат защо октомври е по-добър от февруари за тази съдебна реформа“.

„Надявам се, че партиите, подписали това споразумение, не си въобразяват, че то е някаква партийна кондикта между техните централи. Най-важният участник в това споразумение сме ние – гражданите. Те се договарят от наше име и за наша сметка и би трябвало да действат в наш интерес“, каза още Михаил Екимджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във