Параграф22 Daily

§22 Новини

Михо Михов: 80 млн.лв. не достигат за горива и боеприпаси

В бюджета за следващата година личи задълбочаването на международното сътрудничество като гарант за националната сигурност. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов.

Той изрази безпокойство и от недоброто финансиране на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". "Тази политика на министерството трябва да се засили, защото и в този бюджет над 80 млн. лв. за тази агенция не достигат. Просто не стоим добре пред НАТО и ЕС по отношение на запасите от горивносмазочни материали, резервни части за военната техника и боеприпасите", подчерта Михов.

Той отбеляза, че в текстовете се наблюдава нарастване на разходите за придобиване на изтребител. Но всъщност средства са предвидени за придобиване на боен самолет, не на изтребител. "Тук засягам и друга тема. За мен не е редно да се посочва в бюджета какво ще купуваме", каза още председателят на Комисията по отбрана в парламента.

Михов подчерта, че тежък проблем е дефицитът на кадри във въоръжените сили. "В текстовете не виждаме тенденции за попълване на липсващия състав от 5500 души", уточни той, като изрази съмнения, че трудно ще бъде попълнен съставът с 500 души, каквито са амбициите на Министерство на отбраната.

"Не е добре да афишираме, че този бюджет е добър, защото проектите за нов кораб и нов самолет могат да бъдат компрометирани по кадрови съображения или по политически и партийни", категоричен бе депутатът от АБВ.

"С този бюджет безпокойството за сухопътните войски нараства. Поставяме ги в неравностойно положение спрямо ВМС и ВВС спрямо финансирането. Стигаме да пълно изчерпване на стария ресурс на сухопътните войски. Това води до лошо самочувствие и изпълнение на задачите", каза в заключение Михо Михов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във