Параграф22 Daily

§22 Новини

Милиардерът Борис Ротенберг загуби в съда дело срещу четири финландски банки

Руският милиардер Борис Ротенберг загуби дело срещу четири скандинавски банки. Ротенберг ги беше обвинил, че нарушават споразумения за услуги поради санкциите на САЩ. Според решение на Хелзинкския окръжен съд от днес, публикувано на неговия уебсайт, „банките не са нарушили споразумението за услуги, когато не са извършили плащания", наредени или получени от Ротенберг“.

Според съда „няма доказателства, че милиардерът е човек, живеещ в Европейското икономическо пространство“. Според ищеца това е било едно от основанията за продължаване приемането на плащания. В съдебното дело Ротенберг подчерта, че тъй като има и финландско гражданство, той трябва да има равни права с останалите граждани на ЕС.

В решението се казва също, че извършването на плащания би създало „значителни икономически рискове“ за банките. Съдът също така разпореди на Ротенберг да обезщети банките за съдебни разходи в размер на над 500 хил. Евро. Присъдата все още не е влязла в сила, решението може да бъде обжалвано.

Случаят Ротенберг

Ротенберг иска съдът да задължи Handelsbanken да приеме плащания, а Nordea, OP и Danske Bank да извършат транзакции от негово име. В съдебното дело на милиардера, заведено в началото на октомври 2018 г. се казва, че банките отказват да прехвърлят или приемат плащания от Ротенберг. Поради тази причина, както е посочено в документа, той не може да плати сметките си на финландската данъчна служба, Агенцията за транспортна сигурност и т.н.. Той поиска съдът да задължи банките да възобновят извършването на разплащания.

Банките от своя страна изтъкнаха, че приемането и извършването на плащания от бизнесмен може да създаде рискове за тяхната дейност. Освен това, отбелязаха те, финландските закони не ги задължават да му предоставят банкови услуги. По-рано съдът вече отхвърли делото на милиардера срещу банките. Ротенберг е член на съвета на директорите и съсобственик на SMP Bank. Той и брат му Аркадий бяха през 2014 г. в американските санкционни списъци, съставени поради позицията на Руската федерация по отношение на Украйна. Агенция Bloomberg отбелязва, че европейските банки са принудени да спазват американските санкции срещу физически лица, за да продължат бизнеса си с американските банки, дори ако лицето не е в списъците на санкции на ЕС.

Борис Ротенберг като финландски гражданин не попадна под санкциите на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във