Параграф22 Daily

§22 Новини

Милион кубика дърва се секат незаконно всяка година

Около 1 милион кубика дърва е незаконната сеч годишно в нашата страна. Това посочи министърът на земеделието и горите Десислава Танева в сутрешния блок на Нова телевизия. „Ако има една положителна новина е, че докладът на WWF излезе миналата година по отношение на незаконните сечи, а предният такъв беше 2007 г. и ако се сравнят двата доклада – все пак, имаме намаление на тези обеми“, обясни тя.

„При всички случаи има голям проблем с това, който е постоянен. Обществото става все по-непримиримо към това, което се случва и така трябва да бъде. Приехме да въведем единна информационна електронна система по отношение на контрола върху добиваната дървесина, т.е. тя да бъде в обем, за който има съответното разрешение“, допълни министър Десислава Танева.

„Приехме и пакет от мерки за борба с незаконната сеч. Първо, създаваме допълнителни 173 мобилни екипа за проверка и контрол на добиваната дървесина на нашата територия. Искаме да създадем и единна електронна система – електронен превозен билет, който трябва да се въведе във всички структури, които управляват горски територии“, заключи тя.

Относно твърденията, че съществува корупционната схема „19/45“, Десислава Танева отговори: „Тъжната истина е, че подобна практика в горския сектор и мениджмънта на отделни горски предприятия е на практика публична тайна. Аз съм получавала и допълнителни сигнали как са събирани конкретни суми. Затова призовавам всеки, който е попаднал в ситуация, в която, за да работи съответни директори му искат определени суми, много моля, говоря най-отговорно от името на политическия кабинет, това не е практика, сигнализирайте съответните органи“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във