Параграф22 Weekly

§22 Новини

Милион лева кръвнина за убития Ангел от Катуница

Рекорден иск за обезщетение от 1 млн. лева са поискали родителите на 19-годишния Ангел Петров от село Катуница, съобщи адвокатът на семейството Христо Мишев.


Искът е заведен в Софийския градски съд и е насочен към застрахователна компания.


19-годишният Ангел Петров бе прегазен по време на размириците в селото на 23 септември 2011 година. Върховният касационен съд постанови 15 г. затвор за Симеон Йосифов - шофьора, прегазил момчето.


По думите на адвокат Мишев, според член 266 от Застрахователния кодекс, застрахователят е длъжен да заплати достойно обезщетение веднага след възникване на застрахователно събитие, а убийството е именно такова. "Когато той не го направи и отлага делото година, две или пет, това се прави с цел парите да станат жалки стотинки", коментира Мишев.


По думите му, обаче, Върховният съд, при забавяне на делото, е длъжен да се съобразява с актуалното обезщетение, дължимо от застрахователите към момента на присъждане, а не към момента на застрахователното събитие.


Следващото дело в насрочено за 14-ти май. Според Мишев, застрахователите отлагат нарочно и се подиграват с адвокатите и близките на Ангел. "Нямам съмнение, че парите ще бъдат изплатени" , заключи обаче адвокатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във