Параграф22 Weekly

§22 Новини

Милиони цигари влизат нелегално всеки ден в страната

Дребни контрабандисти успяват да прекарат по около 10 милиона незаконни цигари дневно през всеки от по-натоварените гранични пунктове у нас.


Това показват 3 експертни анализа, изготвени за МВР, ДАНС и финансовото министерство в края на 2013 г. и началото на 2014 г., съобщават медии. Само на "Капитан Андреево" за едно денонощие поне 100 коли, 30 автобуса и близо 500 камиона вкарват нелегално у нас малки пратки цигари от 1 до 10 мастербокса.


Изчисленията сочат, че за година през всеки от по-натоварените гранични пунктове само от дребни и средни канали контрабандно влизат над 3 млрд. къса цигари, а загубите за държавата от всеки от пунктовете е над 300 млн. лева.


В анализите се съобщава още, че корупцията сред митничарите е масова, дават се конкретни сигнали за над 10 корумпирани служители, както и техните тарифи, за да пропуснат камион, кола или автобус.


На много от пунктовете гранични полицаи и митничари са постигнали истинско разбирателство в този вид практики, предупреждават още специалисти.


За първото тримесечие на 2014 г. са задържани 14,793 млн. къса цигари или 1479 мастърбокса. По думите му това е 2,4 пъти повече от същия период на 2012 г. и 2 пъти повече за трите месеца на 2013 г.


Да направи пълна проверка в митниците е намерението на Павел Тонев. Той заявява, че се гледат под лупа обществените поръчки от 2009 г.


Ще бъдат проверени и всички назначения от времето на Ваньо Танов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във