Параграф22 Daily

§22 Новини

Милош Земан поиска европейска армия

Чешкият президент Милош Земан поиска Европейският съюз да създаде европейска армия и по този начин САЩ да не решават сами всички проблеми в света, включително и в Европа.

"Европейската армия ще помогне на САЩ при разрешаването на кризисните ситуации в света и по този начин те няма да остават сами. В същото време абсолютно несъстоятелно е всички проблеми, пред които е изправена Европа, да се решават само от САЩ. Общоевропейската армия ще бъде по-ефикасна срещу агресията откъдето и да се появи", каза Земан, цитиран от говорителя си Иржи Овчачек.

Според Земан много добра възможност за дебат за европейската армия е сегашното преминаване на американски конвои от бронетранспортьори, които минават под флага на НАТО през европейска територия. "В момент, когато равновесието на сигурността в Европа е нарушено от действията на Ислямска държава от една страна и непредвидимото поведение на Путин в Русия, от друга, драматично се повишава въпросът за гарантиране на националната сигурност. Ако нашата страна отново е изправена пред заплахи в никакъв случай ние не трябва да оставаме сами както през 1938 година", каза от своя страна чешкият премиер Бохуслав Соботка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във