Параграф22 Daily

§22 Новини

Минимално доверие, съмнителни решения

Правителството на Орешарски бе непопулярно от самото начало и се ползва с минимално доверие, констатира фондация Конрад Аденауер в анализ за досегашното управление на този кабинет, цитиран от Дойче веле.


Правителството и до днес почти изцяло игнорира продължаващите със седмици протести с искания за оставка. И не спира със спорните персонални решения, реабилитацията на бивши служители на Държавна сигурност, с политически мотивираните уволнения в министерствата и администрацията, както и с вербалните атаки срещу мирно протестиращите. Погрешно ще е да се твърди обаче, че протестите са насочени само срещу сегашното правителство - те са всъщност срещу цялата политическа класа, срещу системните неуредици и особено - срещу олигархията.


Както показват проучванията, 72 процента от българите смятат ситуацията в страната за непоносима. 44 на сто подкрепят протестите, 37,5 на сто искат нови избори. Но също толкова са и хората, които са против оставката на правителството. Ако изборите се провеждаха днес, в парламента биха влезли ГЕРБ, социалистите и ДПС, а Реформаторският блок би получил 19 процента подкрепа.


Експертите на фондация Конрад Аденауер представят редица примери за погрешни персонални решения на кабинета Орешарски - от предложения за министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов, прочул се със скандала Дюнигейт; през назначения вместо него Иван Данов, получавал социални помощи във Франция без да има право на това; до Делян Пеевски, който олицетворява всички неуредици в днешното българско общество и е показателен пример за тригълника, включващ политика, бизнес и медии.


Най-вероятно острите обществени реакции попречиха те отново да бъдат изпратени в чужбина, затова пък бяха овъзмездени с високи постове във Външното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във