Параграф22 Daily

§22 Новини

Минимум: Лоялността на руснаците към банките е спаднала до почти нула

Нивото на лоялност на руснаците към банките през 2020 г. е спаднало почти до нула, следва от проучване на аналитичния център NAFI, чиито данни се цитират от РБК. Според NAFI, след резултатите от осемте месеца на тази година, индексът на лоялност на клиентите към банките (Net Promoter Score (NPS) - готовност да се препоръча банка) възлиза само на 1,3 точки. Отбелязва се, че през последните пет години това е нов минимум. В началото на годината индексът беше пет пункта, а през 2016 г. (NAFI тогава започна такива изчисления) - 43 точки.

Според последната анкета, 35,4% от руснаците не са доволни от банката си - те няма да я препоръчат на приятелите си и може би ще потърсят алтернативи. 36,7% от анкетираните са доволни от своята банка, пасивни клиенти (не се стремят да препоръчват на други, но като цяло са доволни от банката) са 27,9% от анкетираните. През януари цифрата е съответно 34%, 39% и 27%.

Изследването е проведено сред 67 хиляди банкови клиенти, които живеят във всички видове населени места във всички руски региони (данните за 2016 г. - началото на 2020 г. са получени в хода на проучването за 1,6 хиляди души от 150 населени места в 52 субекта).

Facebook logo
Бъдете с нас и във