Параграф22 Daily

Бивш конституционен съдия:

Министерски съвет няма правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка

Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична обстановка. Това смята проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

„Когато въведете карантина, засягате правото на образование, на труд и това да става с решение на Министерски съвет, при положение че Конституцията постановява, че ограничаване на основните конституционни права може да стане само със закон за определено време и то при извънредно положение... Въвеждането на извънредно положение - по предложение на Министерския съвет, но актът е в Народното събрание“, коментира Киров пред БНР.

„Когато става въпрос за извънредна епидемиологична обстановка, мерките трябва да бъдат предвидени в Закона за здравето, но това не променя същността на извънредността на ситуацията“, смята съдията. По отношение на новите предложения за промени в Закона за здравето, Киров коментира: "Толкова могат, толкова правят."

„Нормално беше да се предвидят тези здравни мерки в Закона за здравето и да се приеме специален закон, който да уреди всички мерки, които държавата и обществото предприемат, за да бъдат преодолени последиците от заразата... Сега се предлага едно реанимиране на закона за извънредното положение и му даваме по-дълъг живот“, добави още проф. Киров. По думите му, ако президентът наложи вето, ще се образува вакуум, но мнозинството в парламента ще преодолее ветото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във