Параграф22 Daily

§22 Новини

Министерството на правосъдието на САЩ се готви да започне антитръстово разследване срещу Google

Американското министерство на правосъдието се готви да започне антитръстовско разследване на Alphabet Corporation, което притежава търсачката Google и е заподозряна в нарушаване на американските антимонополни закони. Това съобщава вчера вестник The Wall Street Journal. Според източниците си в Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия на САЩ са провели вече консултации по въпроса кой от тях ще наблюдава предстоящото разследване. Комисията се е съгласила да отстъпи тези правомощия на Министерството на правосъдието. Нейните експерти са започнали да тестват как Google прави бизнес, определя реда на търсене в Интернет и се занимава с други въпроси.

Федералната търговска комисия на Съединените щати, както напомня вестникът, вече е провела подобно разследване, но го е закрила, без да предприема мерки срещу компанията. След това Google поверително се съгласи да елиминира основанията за искове от федералните власти на САЩ.

В края на март Европейската комисия наложи глоба от 1,49 милиарда евро (1,7 милиарда долара) на Google за нарушаване на европейските правила за конкуренция, когато рекламира в интернет. Както посочи еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер, на брифинг в Брюксел, антимонополното разследване на ЕК срещу корпорацията обхваща периода от 2006 до 2016 г. Това е четвъртият антитръстов случай на ЕС срещу Google през последните пет години.

Google е публична корпорация, която инвестира в интернет търсене и рекламни технологии, както и в разработването на онлайн услуги и високотехнологични продукти. Фирмата, основана от Лари Пейдж и Сергей Брин, за първи път е регистрирана като частна компания през септември 1998 г. и сега е част от Alphabet Holding. Седалището му се намира в Маунтин Вю (Калифорния).

Facebook logo
Бъдете с нас и във