Параграф22 Daily

§22 Новини

Министри и кметове крадат най-много, твърди Татяна Дончева

Демонстративното показване на свръхсъстояние за период, в който ти си бил управникът на града, не е здравословно. Това не се харесва. Така Татяна Дончева обобщи обществените реакции по повод показаните имоти на кметовете на Пазарджик и Хасково, снимани от въздуха с дрон. "Няма такива приятели, чиито коли да караш и да им ползваш имотите", смята още лидерката на "Движение 21" по повод твърденията на кметове, че карат чужди автомобили и ползват имоти на приятели.

Щом в Пазарджик се стигна до разстрели, значи работата отдавна е преминала всякакви граници, каза още Дончева в коментар за последните събития около кмета на града. "Най-добре у нас се облагодетелстват разпределителите на пари - кметовете и министрите", подчерта още лидерът на „Движение 21" в ефира на сутрешния блок на bTv във връзка с разследванията на телевизията за заможните български кметове.

Според нея в градове като Пазарджик и Хасково може да се говори за феодализация, защото демонстративното показване на свръхсъстояние в период, в който управляваш дадена община, подхранва общественото отношение, че властта корумпира.

„Това благосъстояние от онзи ден до днес. Проследете пазарджишкия кмет и хасковския. Хасковският кмет печели първите избори като СДС. След това стана „независим, подкрепен от" и започна да си търси подкрепа от всички политически сили", посочи Татяна Дончева. По думите й, и Георги Иванов, и Тодор Попов са имали подкрепа от наглед несъвместими политически сили.

По повод реформата в съдебната система Дончева се обяви за намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, но не и на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. По думите й, магистрати със средни възможности след минаване през ВСС и Инспектората се оказват във върховни съдилища. В същото време „започва един бесен натиск върху съда какви присъди да дава", коментирайки случаи като битото от акушерка бебе или убитите на пътя деца.

Според Дончева, има риск от кампанийност и влизане на невинни хора в затвора. „Има една стара приказка - когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът трябва да излезе", каза още Дончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във