Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Цветлин Йовчев: Доказваме в реална ситуация нашата готовност за Шенген

Сега, в реална и много усложнена обстановка, доказваме не само техническата готовност за Шенген, но и факта, че сме надежден партньор и защитаваме много добре границата на ЕС . Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на срещата си с делегацията на Европейския парламент, която от 18 до 20 септември ще инспектира съоръжения, изградени с европейски средства по българо-турската и гръцко-турската граница. Делегацията е съставена от членове на Комисията за бюджетен контрол, която следи за правилното разходване на средствата от Европейския бюджет и ще бъде оглавявана от германския евродепутат Йенс Гайер.


Освен на техническата обезпеченост на външните граници и отличното сътрудничество по линия на FRONTEX министърът акцентира на актуалната ситуация в страната, породена от кризата в Сирия. Той представи предприетите мерки за организиране на процеса с приема на бежанци както в хуманитарен аспект, така и в сферата на сигурността. Правим всичко възможно, за да намалим рисковете не само за нас, но и за Европейския съюз, подчерта министърът.


Реформата в сектора Сигурност и мерките за борба с контрабандата също бяха част от презентацията. За три месеца вече имаме няколко сериозни удара срещу контрабандата на акцизни стоки и това е добро начало. Подобрената координация вътре в министерството - между главните дирекции Гранична полиция и Национална полиция , както и работата на съвместните екипи със служители на Агенция Митници предстои да дадат още по-категорични резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във