Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Йорданова се срещна с посланика на ФРГ в България

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе среща с посланика на Федерална Република Германия Н.Пр. г-н Кристоф Айхорн. Негово превъзходителство поздрави министъра с назначението ѝ на поста и пожела успех в изпълнението на трудните и отговорни задачи в областта на правосъдието, както и на новоизбраното правителство.

Министър Йорданова запозна госта с дейността на министерството по основните елементи на съдебната реформа, както и с планираните законодателни промени и възможните изменения на Конституцията.  Тези промени тя определи като отдавна очаквани, както от българските граждани, така и от международните партньори на България, като целта им е да бъдат изпълнени основни препоръки на Европейския съюз и Съвета на Европа.

Министърът на правосъдието изрази надежда, че в започналия дебат участие ще вземат всички политически партии, защото той не е партиен, а национален приоритет. Друг особено важен въпрос, част от дневния ред на министерство, е Планът за възстановяване и устойчивост, включващ мерки, гарантиращи върховенството на правото.

От страна на посланика беше дадена висока оценка за усилията на министъра за започване на реална съдебна реформа, създаване на механизъм за отчетност на главния прокурор и преструктурирането на КПКОНПИ. Той приветства изменението на законодателната уредба относно противодействието на домашното насилие, като го определи като изключително навременно. 

Посланик Айхорн прояви специален интерес към реформата в юридическото образование, която министерството провежда  и я определи като необходима, заявявайки готовност за подкрепа и споделяне на ценен опит. Очертани бяха възможности за сътрудничество и съвместни действия в областта на върховенството на правото и подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във