Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Кацаров сезира СГП за изказване на Бойко Борисов, всяващо паника

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов относно ваксините срещу COVID-19. Причината е, че на 24 октомври Борисов е обявил: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Пфайзер“ – до 30 септември им е срокът на годност“.

Според Кацаров, Бойко Борисов е разпространил обществено опасна фалшива новина с изказването си в неделя, че у нас имунизират с ваксини с изтекъл срок на
годност. Здравният министър уверява, че у нас се прилагат единствено ваксини и лекарства в срок на годност. „Изявлението е от категорията фалшиви новини. В България се прилагат ваксини илекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дална своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществени живот“, пише в сигнала на здравния министър.

И от Европейската агенция по лекарствата, и от Изпълнителната агенция в София категорично отрекоха и обясниха, че срокът на годност е удължен след тестове за качество и безопасност, и при правилно съхранение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във