Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Московски е за упражнения на полигон при кандидат-водачите на МПС

Упражненията на полигон трябва да се върнат в шофьорските курсове, но не във вида си от преди години, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в ефира на БНТ. Той посочи още, че за подобряване на обучението на кондидат-водачите трябва да се увеличи и броя на часовете с поне 50%. Освен това транспортният министър смята, че трябва да има промяна и при листовките и е съгласен това да се случи в най-скоро време.

"Много голяма част от времето на водачите не е в извънградско шофиране, а в градско, което изисква притежаване на способности, които на практика се научават именно на полигон", каза Московски. Министърът допълни, че не е задължително да намалее пазарът на компаниите за шофьорски курсове, но те трябва да направят повече от себе си, за да гарантират едно добро обучение, включително и увеличаване на часовете за обучение

"ДАНС и Автомобилна администрация имат сериозни разработки на територията на цялата страна", обяви министърът на транспорта и поясни, че проверки постоянно се правят като се надява подобен тип разследване да завърши с арести на отговорните хора.

Московски допълни, че преди два месеца са започнали с тематични проверки на училищните автобуси. В резултат на това са проверени над 1000 и са съставени над 40 акта. Освен това се провеждат и проверки по темата за нерагламентираните превози особено на граничните пунктове, където са съставени актове за над 50 хил. лева.

Що се отнася за транспорта по железопътната инфраструктура, министърът обяви: "Следващите 3-4 години ще продължи да има затруднения по графиците на движение, защото се изпълняват основни проекти по коридорите, по които се изгражда новата инфраструктура". Все пак Московски гарантира, че пътуването с влак е безопасно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във