Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Ненчев спира обществена поръчка за храна за армията

Спирам обществената поръчка за храненето на армията, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев, без да уточнява причините. Пред журналисти в авиобазата "Граф Игнатиево" той заяви, че по-късно през деня ще обяви мотивите си, предава БНР. Военният министър обаче бе категоричен, че обществените поръчки в сферата на отбраната ще бъдат незабавно спирани при най-малка сянка на съмнение.

Николай Ненчев присъства на празника на авиобазата "Граф Игнатиево" по случай 65 години от основаването й.

Обществената поръчка за доставка на храни и напитки е с прогнозна стойност 25,9 млн. лв. без ДДС. Тя е за продукти за военните формирования от състава на Съвместно командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и за Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ (ИА „ВКВПД) за период от три години.

Поръчката е обявена на 18 август 2015 г., като за участие в нея са внесени 18 оферти. Последното заседание на комисията, на което е направена проверка дали подадените документи от фирмите отговарят на законовите изисквания, се е провело на 26 януари, но изпълнител все още не е бил избран.

В началото на месеца министър Ненчев прекрати мащабна поръчка за доставка на нови бронирани машини за Военна полиция и Сухопътни войски на обща стойност от 50 млн. лева, а преди това за доставка на джипове за ведомството за 1,5 млн. лева.

До дни внасям в Министерски съвет проект за покупка на нов многоцелеви изтребител, обяви още Ненчев днес. Министърът се надява до края на годината да започне избор на доставчик, а до 2018, най-късно 2019 г., в България да дойдат нови 8 изтребителя. Започваме и незабавно поръчки за модернизацията и закупване на двигатели за МиГ- 29 и за тяхната логистична подкрепа, каза още Ненчев. За програма „Христо Ботев” той уточни, че са осигурени пари, като тези машини ще могат да бъдат използвани в следващите "една, две или три години максимум".

"Предполагам, че в рамките на следващите няколко месеца, до края на годината, авиацията ще бъде в изключително добро състояние. И ще можем, нека това да кажа, сами без каквато и да е подкрепа, ако това не е необходимо, да охраняваме сами въздушното си пространство", подчерта министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във