Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Рашков: Няма да се примирим с уродливата практика да се купуват и продават гласове

Вътрешният министър обяви, че от тази сутрин е започнала специализирана полицейска операция на територията на цялата страна, в която са мобилизирани максимално полицейските сили, с които разполага МВР. Основната задача е  противодействието на престъпления срещу изборните права и тя ще продължи до изборния ден. Няма да се примирим с уродливата практика да се купуват и продават гласове. Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона, коментира вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му, сигналите за купуване и продаване на гласове наближават 100, образувани са девет досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана и Видин, водят се полицейски разследвания. Установени са адреси, на които са регистрирани много лица, повечето от които неактивни – практика от много години.  Предприемат се действия тези регистрации да бъдат премахнати. Министърът подчерта, че всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства.

20 сигнала за купуване на гласове са получени до момента в Националния оперативен щаб, отговарящ за провеждането на изборите, съобщи и.д. главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, ръководител на щаба. Сигналите се проверяват и по някои от тях са образувани и досъдебни производства, след набавянето на необходимата оперативна информация. Той уточни, че е направена нова организация за предстоящите избори, с която контролът за получаване, разпределение и отработване на сигналите трябва да се завиши. Ще бъдат командировани служители от София, които ще следят проверките, за да се избегнат свързаности на местно ниво.

Директорът на ГДНП, главен комисар Станимир Станев, посочи, че организацията на специализираната операция е извършена съгласно спецификите на всяка областна дирекция. Освен за обезпечаване на изборния процес, ще се работи и по противодействието на конвенционалната престъпност, по установяването и издирването на лица, обявени за национално или международно издирване. Главен комисар Тодор Гребенаров се спря и на останалите ангажименти МВР към изборите, един от които е охраната на изборните материали. Към момента под охрана са трите печатници, ангажирани с подготовката на книжата и печатите за вота. Общо в процеса около подготовката и произвеждането на изборите са ангажирани над 20 000 служители на МВР. На среща с ЦИК са уточнени детайлите около съпровода на машините до съответните областни центрове, съобщи директорът на ГДЖСОБТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във