Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Рашков отличи ефективното сътрудничество срещу телефонните измами

Оптимистично е, когато институции, организации и граждани съдействат на Министерството на вътрешните работи при противодействие и разкриване на престъпления. Днес награждаваме честното и съвестно изпълнение на този дълг. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков връчи награди на представители на БТК ЕАД за ефективното сътрудничество с правоохранителните органи.

За оказано съдействие и конкретна помощ на Министерството на вътрешните работи при противодействието на телефонни измами на територията на страната с „Плакет на МВР“ е отличен главният изпълнителен директор на компанията Атанас Добрев.  Директорът на дирекция „Сигурност“ в компанията Пламен Василев е награден с „Почетен медал на МВР“.

Двамата отправиха благодарности към екипа на МВР за дългогодишното сътрудничество и на министър Рашков за подкрепата, която дава на служителите си за ограничаване на този вид деяния. В резултат на упоритите съвместни усилия от последните години е намаляла десетократно бройката на измамните обаждания към абонати на компанията – от около 200 000 на месец на около 20 000, а броят на пострадалите от телефонни измамници е паднал от около 650 в пика преди години на не повече от 1 на месец, отбеляза Атанас Добрев.

На кратката церемония по награждаването, състояла се в Министерството на вътрешните работи, присъстваха също заместник-министрите Таня Райчева и Емил Ганчев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Стоян Иванов.

По предложение на ГД „Национална полиция“ от края на месец февруари 2019 г. БТК ЕАД предприе допълнителни действия за извънреден мониторинг с цел максимално ограничаване на възможностите за извършване на телефонни измами спрямо техни абонати и клиенти. Сформиран екип от експерти на компанията следи и ограничава нетипичен трафик в телекомуникационното пространство. От началото на тези действия до момента е ограничен достъпът до мрежата на оператора на над 18 200 български и чужди мобилни номера с типично трафично поведение на „телефонни измамници“.

За ефективността на действията сочат и данните от полицейската статистика – регистрираните телефонни измами са намалели от 1175 през 2018 г. на 561 през 2019 г., а през миналата година броят им спада до 129.

Facebook logo
Бъдете с нас и във