Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Рашков се срещна с председателя на Комитета за предотвратяване на изтезанията към СЕ Алън Мичъл

Министър Бойко Рашков се срещна с делегация на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание на Съвета на Европа (КПИ), водена от неговия председател Алън Мичъл. На нея присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, постоянният представител на Република България към Съвета на Европа Мария Спасова, директорите на дирекции „Вътрешна сигурност“ и  „Инспекторат“, представители на ГДНП и на ДЕСМС.

Целта бе  в рамките на разговора да бъдат обсъдени текущи и предстоящи стъпки за защита на правата на човека в полицейската дейност на основата на доклада на КПИ от последното му посещение в България през есента на 2021 г.

Министър Рашков подчерта, че препоръките на комитета се разглеждат с особено внимание от ръководството на МВР, което е възприело качествено нов подход към темата. Той представи информация за текущите промени в подзаконовата правна рамка, с които се цели засилване на гаранциите за правата на задържаните, включително представители на уязвими групи, за провеждането на целеви тематични обучения, както и за нови разпоредби, свързани с осигуряването на адвокатска защита на лицата и други.

Директорите на ДВС и на ДИ информираха за новите разпоредби, свързани с работата със сигнали, както и за провеждани в момента анализи и проверки на правомерното изпълнение на разпоредбите. Подчертано бе доброто сътрудничество с МВнР и с МП, както и с компетентните структури на Съвета на Европа.

Алън Мичъл благодари за открития и градивен разговор и изказа висока оценка за ангажимента на Министерство на вътрешните работи по темата. Той подчерта, че именно това е причината по-голямата част от хората, с които комитетът е разговарял, да свидетелстват за доброто отношение на полицията към тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във