Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Рашков: Тежката професия ви изправя пред рискове, но ви носи и благодарността на хората

За 27-и пореден път бяха наградени победителите в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите за 2021 година огнеборци, спасители и доброволци получиха своите награди на тържествена церемония в сградата на МВР.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков поздрави носителите на призовете в категориите комплексен победител и победители за основните направления на дейност - пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност: „На тези достойни хора разчитаме в беда. Професията им е тежка, но и благодарна - срещат се с риска и страданието, но и с признателните очи на тези, на които помагат. Гордеем се с вашите успехи!“. На над 55 хиляди произшествия за година се отзовават служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. И при всяко от тях са наясно, че трябва да разчитат на колегите си, както на себе си. Затова тези награди са както лични, така и за екипите, които ръководите или от които сте част, отбеляза министър Рашков, подчертавайки и активната работа по линия на превенцията и с уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания, самотноживеещи и деца. Той увери, че ръководството на МВР ще продължи да подкрепя усилията на главната дирекция за обновяване и подобряване на условията на труд на пожарникарите. От първостепенно значение е през тази година да продължи осигуряването на съвременни средства за защита на оперативните служители.

Огромната дейност, извършвана от пожарните и спасителните екипи, както и предизвикателствата, пред които ни изправя съвремието, налагат предприемането на адекватни и енергични стъпки за реформа на главната дирекция. Тази промяна ще бъде в полза както на българското общество, така и на служителите. Ще бъде ускорена приоритетно и работата по изграждане и реализиране на съвременни системи за оповестяване на хората, каквато е европейската система BG Alert. Ще продължи и подкрепата за създаването на доброволни отряди. Доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 3000 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на пожарната.

От името на всички наградени комплексният победител и носител на титлата „Пожарникар на годината“ комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН – Добрич, отправи благодарност към ръководствата на МВР и на ГДПБЗН за доверието и за оценката за труда на колегите си – достойни хора, служещи с чест на обществото.

Призовете на отличените връчиха министър Бойко Рашков, заместник-министър Таня Райчева, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, заместникът му главен комисар Станимир Станев, главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН, главен комисар Тодор Гребенаров - директор на ГДЖСОБТ, и главен комисар Деян Моллов - директор ГДГП.

На тържеството присъстваха директори на дирекции в МВР, ръководители на държавни структури, както и представители на партньорски организации, структури на неправителствения сектор и служители от пожарните служби в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във