Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Танев обвини медиите, че били измислили течовете на матурите

Просветният министър Тодор Танев се закле в децата си, че не се е знаела задачата (вариантът на теста, паднал се на зрелостния изпит по български език и литература) за матурата. Това стана на брифинг в кулоарите на НС. Той се обяви срещу това с подобни репортажи за търговията с матури да се притесняват децата и родителите им, както и да се създава неверие в държавните институции. "Бих казал, че това е престъпно, ако не се докаже", смята министър Танев, който е разговарял и с ДАНС по казуса.

Министърът обясни, че нямало как 10 000 квестори, които следят за спокойното провеждане на матурите, да бъдат следени как си изпълняват задълженията. Ако вие знаете този метод, кажете ми, обърна се той към медиите. На журналистически коментар, че е факт, че за поредна година има теч по време на провеждане на матурите, Тодор Танев каза: „Ако някой от вас журналистите за тази година конкретно има данни, факт и не ги е споделил с полицията, значи съучаства. Ако нямате факти, значи е инсинуация да се набива, че поради това, че минали години е имало и тази година има". Той призова да се изчака полицейската проверка.

Стана ясно, че просветният министър е искал да се заглушат мобилните телефони на служителите в МОН като превенция срещу теч на информация. Това обаче не можело да се случи, тъй като ведомството дели една сграда с администрацията на държавния глава. Задачата се генерира в моите ръце, тя не се знаеше, сподели министър Танев и допълни: „Остава да се закълна в децата си и това ще направя. Заклевам се в децата".

"Този, който инсинуира срещу министерството, без да знае факти, прави престъпление не спрямо нас, а спрямо родителите, категоричен е той. МВР ще си свърши работата, убеден е министърът на образованието. Не искам да бъда подозиран, че след като съм министър съм престъпник", ядоса се обаче той.

В очите на медиите пък той виждал едно отношение: „след като е министър, той не може да не е грешен, след като е министър, той не може да няма престъпни намерения".

Само 5 души в МОН имали достъп до матурите. Докато МВР не кажело дали някой от тях е възможно да е изнесъл резултатите, той нямало да е спокоен. Всичко сте измислили, до момента всичко е измислено, докато МВР не го е казало, обърна се Танев към медиите. Той даде урок на медиите как трябва да работят - трябвало да си сътрудничат с МВР. Журналистическите разследвания по света, не у нас, съдействат на органите, а този, който крие информаторите си, съдейства на тях, смята министърът на образованието.

Танев не харесва заглавията във вестниците по темата, определящи случилото се като поредния грандиозен фал на МОН. Кажете ми колко грандиозен, кой участва, попита той, тъй като съвсем лично приемал атаките срещу МОН. "В момента вие създавате шум, че нищо не е наред, каза министърът пред медиите и обясни, че досега всичко вървяло добре в сферата на образованието. Кой е този, който в момента подпалва неверие в системата на образованието", попита Тодор Танев.

По повод на съществуващите подозрения за скандала, министърът отговори с въпрос към медиите: „С това подозрение, можете ли да ме пратите на електрическия стол? За мен не става дума, за моята скромна фигура изобщо не става дума", допълни той и посочи, че само искал родителите да имат някакво доверие в системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във