Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Терзийски изложи гледната точка на властта, отговаряйки на въпроси на евродепутати

МВР публикува пълния текст на писмото-отговор на вътрешния министър навъпроси, зададени му от евродепутати:

В отговор на Вашето писмо от 15 септември 2020 г. бих искал да Ви уверя, че при своята дейност Министерството на вътрешните работи на Република България се ръководи от върховенството на закона и от разпоредбите на българската Конституция, които гарантират свободата на словото и на средствата за масова информация, както и правото на мирен протест на гражданите. В този смисъл, усилията и стремежът на политическото и професионално ръководство на МВР изцяло са насочени към гарантиране на сигурността, независимостта и пълната законова защита на журналистите, които отразяват публични събития или протестни прояви на територията на Република България. Нашите усилия са насочени също така и към гарантиране правото на българските граждани да протестират и да изразяват своето мнение по мирен начин, без да нарушават обществения ред и правата на останалите граждани.

В същото време някои от протестните действия грубо нарушават обществения ред, законите и конституционни права на гражданите Тези действия включват блокиране на възлови кръстовища, изграждане на палаткови лагери и т. нар. „барикади“ по централни улици на някои от най-големите градове в България. Лица, които претендират да са организатори на протестите, но без да поемат съответната отговорност съгласно законовите норми, също отправят чрез социалните мрежи призиви за нарушаване на обществения ред. В резултат, въпреки толерантността и призивите на българската полиция за запазване на мирния характер на протестите, полицейските служители стават обект на провокации и агресия от страна на протестиращи лица.

Сигналите, посочени във Вашето писмо, се отнасят към протестните прояви, провели се през деня и вечерта на 2 септември 2020 г. в София. Още от първите часове на обявеното от неофициалните му организатори „въстание“ действията на протестиращите постепенно ескалираха, а в рамките на целия ден и до късно вечерта нарастваше агресията срещу служителите на МВР.

Те бяха:

пръскани с лютиви спрейове,
замеряни с бали сено и слама като бяха правени и неколкократни опити да бъдат запалени,
замеряни с павета, бутилки и други тежки предмети,
удряни с метални тръби и дървени колове,
обстрелвани със самоделни взривни устройства.

В резултат пострадаха над 100 служители на полицията, а също така и протестиращи граждани. Журналисти от двете най-големи частни телевизии, както и от обществената телевизия и общественото радио бяха обгазени при атаката с лютив спрей срещу органите на реда. При прегледите на полицаите лекарите констатираха различни по вид фрактури, химически и термични изгаряния, обгазявания и други травматични увреждания. Транспортирани до болнични заведения са 39 от служителите на МВР, като част от тях бяха хоспитализирани. Останалите получиха медицинска помощ на място.

През целия ден на 02.09.2020 г. бяха задържани общо 126 лица. Целта на тяхното задържане беше да бъдат преустановени противозаконните нападения над полицаи, сгради и техника, да бъдат предотвратени по-нататъшни нарушения на обществения ред, провокаторите да бъдат изолирани и да се запазят живота и здравето както на всички мирно протестиращи граждани, така и на служителите на ред.

В резултат от проведените разследвания за извършените през нощта нападения и други противозаконни прояви са образувани 35 досъдебни производства, по тях привлечени в качеството им на обвиняеми са 37 лица. Работата по установяване на фактите продължава.

По отношение действията на полицията са в ход 4 дисциплинарни проверки за неправомерни действия на полицаи. Що се отнася до загрижеността, изразена във Вашето писмо, и Вашето настояване за „пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика“, искам да Ви уверя, че такава проверка е в ход още от първия момент, след като г-н Кенаров публично оповести своите твърдения чрез социалните мрежи и българските медии.

Конкретната информация по продължаващите все още проверки, включително и по случаите с г-н Кенаров и останалите журналисти, цитирани в писмото Ви, която бих могъл да Ви предоставя е следната:

С цел получаване на тяхната позиция и съответната информация за събитията същата вечер, анкетните комисии са се свързали с журналистите г-н Димитър Кенаров и г-н Николай Дойчинов, които твърдят, че са потърпевши от действия на полицейски служители. Обект на внимателно и пълно разследване са наличните видео записи с различен произход за случилото се през целия ден и вечерта на 02.09.2020 г. Проведени са разговори по телефона с г-н Димитър Кенаров, както и с г-н Стоян Мадин, представил се за негов адвокат. На 16.09.2020 г. г-н Кенаров е информиран, че е налице възможност да изложи позицията си по случая лично или на официалната електронна поща на СДВР [email protected], тъй като той е заявил ангажименти извън София. На 23.09.2020 г. адвокат Мадин е изпратил имейл от името на г-н Кенаров с „Описание на факти, възприети лично на 2 септември 2020 г.“. Тъй като по случая е образувана проверка и липсва изрично съгласие на г-н Кенаров за публично оповестяване на неговата позиция, би било неправомерно становището да бъде предоставено преди окончателното приключване на проверката. Към момента г-н Дойчинов не е предоставил информация по случая. Журналистът от Българската национална телевизия г-н Николай Минков е предоставил писмено изявление, в което твърди, че е пострадал от лютив спрей, използван от полицията при самозащита.

Според обясненията на г-н Минков инцидентът е резултат от неговото решение да застане между протестиращите и полицията, за да може да отрази в пълнота действията и на двете страни. Г-н Минков не смята, че полицията е превишила правата си, и че неговите права са били нарушени от служителите на МВР. Според журналиста от обществената телевизия действията на полицията са били насочени към изтласкване на агресивни протестиращи, които са опитали да запалят бали сено, струпани малко по-рано от самите тях пред полицейския кордон.

В заключение, отново бих искал да Ви уверя, че Министерството на вътрешните работи на Република България провежда политика на нулева толерантност към случаите на превишаване на полицейските правомощия. Всеки един сигнал или данни за подобни действия срещу български и чужди граждани, включително журналисти и хора, упражняващи своето конституционно право на мирни протести, се разследва пълно, цялостно и безпристрастно. При установяване на неправомерни или неетични действия виновните служители на МВР се преследват с цялата строгост на закона.

Като се надявам, че с това писмо и с приложените към него видеофайлове съм предоставил достатъчно информация по поставените от Вас въпроси,

Facebook logo
Бъдете с нас и във