Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Терзийски: Работата ни в партньорството със страните на произход и транзит е ключова

Министър Терзийски отбеляза, че работата на българскоото МВР в партньорството със страните на произход и транзит е ключова за успешна и устойчива европейска миграционна политика, по време на проведената неформална видео конференция на министрите на външните и вътрешните работи на страните от ЕС. Подкрепяме продължаването на работата за представяне на легалните пътища за пристигане в Европа като най-подходяща алтернатива на опасните пътувания. Изключително важно е да говорим в един глас с нашите партньори и затова подкрепям засилването на координацията на всички нива и поддържането на редовен диалог помежду ни с цел по-добро разпределение на ролите, фокусиране на ресурсите и избягване на дублирането на усилия,  подчерта още в изказването си министър Терзийски.

Включването на миграцията в двустранните отношения с третите страни е условие, без което не може да се развива правилно управлението на миграцията и убежището.  Изключително важно е точното дефиниране на общите цели. Считам, че такива трябва да бъдат намаляване на миграционния натиск към Европейския съюз, борбата с престъпните мрежи за трафик на мигранти, значително подобряване на нивата на връщане и ефективно изпълнение на споразуменията за реадмисия.  Нужен е и правилен баланс между мерките за подкрепа и лостовете  за въздействие.

Присъединявам се към високата оценка за добавената стойност от днешната среща.  Успехът на работата ни в партньорството със страните на произход и транзит е ключов за една успешна и устойчива европейска миграционна политика, заяви в заключение министърът на вътрешните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във