Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Захариева поиска спешни мерки за затягане на дисциплината в затворите

„Една от най-важните политики за Министерството на правосъдието  е политиката по отношение на местата за лишаване от свобода“. Това заяви днес министърът на правосъдието Екатерина Захариева на работна среща с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ и с всички началници на местата за лишаване от свобода.

Тя поиска мерки за затягане на режима в затворите като прекратяване на възможността лишени от свобода да общуват с външния свят от мобилните си телефони и да получават забранени стоки, сред които и наркотични вещества. „3 г. съм била адвокат по наказателни дела и  непрекъснато ми звъняха от затвора. Доколкото разбирам, тази практика продължава и сега“, сподели министър Захариева. На срещата беше обсъдено как да бъде прекратена незаконната комуникация на затворниците с външния свят – с прилагането на техническо заглушаване или с т.нар. микроклетки на мобилните оператори, при които в рамките на съответния затвор разговори може да се осъществяват само от определени СИМ-карти: например на служителите.

И.д. шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов  сподели, че тези идеи вероятно ще бъдат изпробвани пилотно в няколко затвора. Обсъдено бе и как да бъде спряна  практиката да се внасят забранени вещи.

Директорът на затвора в Бобов дол Александър Апостолов сподели,  че провинилите се служители получават наказания. Той отчете, че има трима наказани служители, от които един главен надзирател.

По думите на министър Захариева настоящата година е ключова за системата затворите, тъй като са необходими решителни действия за  справяне с посочените проблеми, отправяни в редица доклади на национални и международни организации относно лошите битови условия. Тя припомни, че Европейският съд по правата на човека и постановеното от него пилотно решение „Нешков и други срещу България” поставя срок, който изтича на 1 декември т.г. Правосъдният министър ги призова да подават сигнали за корупция при наличие на съмнения за такива, за да може прокуратурата да работи и да се минимизират проблемите и съмненията в местата за лишаване от свобода.

„Системата на изпълнение на наказанията с години е трупала проблеми, които не са били разрешавани, но в Министерството на правосъдието има подготвен план с ясни срокове и разчети по него, който вече се изпълнява“, посочи министър Захариева. Осигурени са допълнителни средства от бюджета  в размер на 3 милиона лева за належащи ремонти дейности за осигуряването на минимални санитарни условия в затворитe във  Варна, Бургас и Сливен. До дни предстои откриването на основно ремонтирания корпус на затвора в Стара Загора, а до средата на годината затворническото общежитие от закрит тип в село Дебелт ще бъде преустроено така, че в него да могат да бъдат преместени около 400 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор. Захариева подчерта, че не само условията в затворите са приоритет, но трябва да се работи и по отношение на превъзпитанието на осъдените. Тя беше категорична, че е нужно да се обърне и внимание на програмите, свързани с обучението на служителите на затворите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във