Параграф22 Daily

§22 Новини

Министър Захариева се срещна с ръководството на ПГ на "БСП лява България" за съдебната реформа

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с ръководството на ПГ на "БСП лява България" във връзка със съдебната реформа. Поех ангажимент преди внасянето на следващите промени в законите да ги представя на всички парламентарни групи с надеждата да ги подкрепят, каза пред журналисти министър Захариева. Тя уточни, че остава да разговаря с Патриотичния фронт и "Атака".

Бяхме информирани, че правителството ще има готовност в началото на март да внесе следващите от конституционните промени изменения и допълнения в Закона за съдебната власт, каза пред журналисти след срещата с правосъдния министър заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов /"БСП лява България"/.Това очертава твърде кратък срок на обсъждането на тези въпроси в парламента, тъй като преди края на март съгласно Конституцията те трябва да бъдат приети, коментира той.

Стоилов посочи, че в резултат на тези промени ще се извърши разделянето на колегиите във Висшия съдебен съвет /ВСС/, ще се подготви процедурата за участието на магистратите в прекия избор, чрез който те да излъчат своите представители в квотата на ВСС от съдебната власт.

Депутатът каза още, че "БСП лява България" настоява и за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Гражданския процесуален кодекс. За нас е много важно да бъдат подготвени промени в НПК, които да съдействат за ускоряване на съдебния процес, за ясно уреждане на предварителните проверки,за да не се протакат процедурите, а да има ясно предявяване на обвинение и развитие на предварителното производство, а по-нататък и внасяне евентуално на резултатите в съда, коментира депутатът.

От "БСП лява България" очакват след това да бъдат приети и промени в ГПК, които да засилят контрола върху съдебно-изпълнителното производство и да се предотвратят случаи на злоупотреби, както и изменения в търговското законодателство, които да предотвратят кражбата на фирми и опита за преразпределяне на бизнеса.

Разбрахме, че по част от тези въпроси се работи активно в Министерството, така че ще очакваме в периода до средата на тази година те да бъдат реализирани, допълни Стоилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във