Параграф22 Weekly

§22 Новини

Миню Стайков остава в ареста по новото обвинение

Алкохолният бос Миню Стайков остава за постоянно в ареста по повдигнатото му преди дни ново обвинение за деклариране на неверни данни с цел получаване на средства от еврофондове. То беше повдигнато срещу Стайков  и още 7 души малко преди да изтече максимално допустимия по закон 8-месечен срок за мярката "Задържане под стража". Определението на Специализирания наказателен съд подлежи на обжалване, но вероятно ще бъде потвърдено от въззивната инстанция.

Според прокуратурата свързани със Стайков дружества са посегнали неправомерно на средства от еврофондовете по две програми - за развитие на селските райони и за конверсия на лозя. При проведена миналата седмица едновременно в 5 града – Карнобат, Бургас, София, Пловдив и Сливен, операция на спецпрокуратурата, ДАНС и МВР бяха претърсени офиси и иззети документи във връзка с разследването. По програмата за селските райони били поискани и одобрени за плащане от Държавен фонд „Земеделие“ 11,5 млн.лв., а по програмата за лозята – 7 млн. лв., като групата успяла да получи 5 млн. лв. по двете схеми. Заместник-главният прокурор Иван Гешев поясни, че бързите действия на разследващите са осуетили изцяло плащането на сумата по програмата на селските райони, както и 2 млн. лв. по прогламата за подмяна на лозя.

„Собствениците, които са кандидатствали за средства по тези програми, са роднини, служители, деца на служители свързани с бизнес империята Карнобат. Реалните пълномощници, които могат да оперират с парите, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или особено приближени лица“, каза още Гешев. В следващите дни наблюдаващите прокурори ще преценят какви мерки за неотклонения да бъдат поискани от съда за другите обвиняеми, петима от които са задържани в ареста за 72 часа, а останалите са извън страната. 

Повечето от тях са собствениците на търговските дружества, които са кандидатствали по тези програми. Заявените земеделски  земи са реални масиви в активите на тези дружества, но били купени с чужди средства. 
Обект на разследване са и служители на фонд "Земеделие", участвали в процедурите по одобряване на бенефициентите. 

Акцията за злоупотреба с еврофондове съвпадна с атака на защитата на Миню Стайков срещу наблюдаващия делото прокурор Ангел Кънев. Адвокатите му поискаха отвод с мотива с мотива, че е заинтересован от изхода на това дело, тъй като преди години купил земи от дружество, свързано с основния конкурент на карнобатския винпром - "Винпром Пещера". Притежаваното от него "Омега Агро Инвест" продало на Кънев през 2010 г. нива край Поморие. 

Искането за отвод беше определено от прокуратурата като опит Кънев да бъде отстранен от делото. От държавното обвинение признаха, че той е закупувал земеделски имоти в различни землища, включително и чрез търгове, но имотите били придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път. Паричните средства за тези сделки били с ясен и деклариран произход, а Кънев не познавал и не е имал контакти с лицата, сочени от Миню Стайков за конкуренти. От прокуратурата не пропуснаха да отбележат, че информацията е тиражирана чрез определени медии непосредствено след претърсване в дома на Стайков в София, при което бил открит документ от съществено значение за повдигане на новото обвинение.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във