Параграф22 Daily

§22 Новини

Mlada Fronta DNES: След взривовете във Върбетице е изчезнало голямо количество оръжие

След взривовете в складовете в чешкото село Върбетице през 2014 г., Imex Group, наемател на помещенията, е открил, че липсват голям брой оръжия, съобщи пражкият вестник Mladа Fronta DNES на уебсайта си. Според компанията от склада са изчезнали около хиляда ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7, 800 автоматични пушки, 500 картечници, 100 пистолета и много свързано оборудване, по-специално щик-ножове.  "Всички те <...> могат да попаднат в ръцете на търговци на оръжие на черния
пазар", се казва в съобщението.

След това Imex Group е подала сигнал до правоприлагащите органи, вярвайки, че изчезналите оръжия са откраднати или от нарушители, или от полицаите охранявали складовете след експлозиите. Разследването на инцидента продължава и сега разследващите проверяват дали някой е помогнал на организаторите на взривовете да влязат на територията на складовете. "В тази връзка през февруари тази година собственикът на Imex Group Петер Бернатик беше задържан за 48 часа и бяха извършени претърсвания в дома и фирмата му", пише вестникът.

Групата Imex оценява щетите от загубата на оръжия на 100 милиона крони (около 4,7 милиона долара), докато възнамерява да си възстанови 75 милиона крони (около 3,5 милиона долара) от чешката държава, според съобщения в медиите. Статията отбелязва, че всички оръжия, събрани след експлозиите, се намират в полицейски склад в град Зноймо в югоизточната част на страната в три запечатани корабни контейнера. Информация за тяхното съдържание не е била разкрита.

В същото време, според вестника, през 2016 и 2017 г. крадците са успели да проникнат шест пъти през дупки в оградата в помещенията, в които оръжията са били държани под полицейски контрол по това време. По-късно двама от тях получиха присъди за кражба и продажба на оръжия – съответно три години и две години и 10 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във